Sreda, 03. junij 2020 00:40 Vse informacije
 

Za pregledovanje vsebine nekaterih datotek na tem spletišču potrebujete Acrobat Reader 4.0 ali novejši!

Program za izračun moči vertikalne vetrne turbine


Podajte gostoto zraka: r = (kg/m3)

Podajte polmer rotorja: r = (m)

Podajte višino rotorja: h = (m)

Podajte (dosegljiv) koeficient moči: Cp =

Podajte hitrost vetra: v = (m/s)
Izhodna moč je:
P = r r h Cp v3 = (W)

Podvojitev porabe?

12. november 2007
Po študiji Sveta za energijo (WEC), ki so jo danes predstavili na svetovni energetski konferenci v Rimu, naj bi se povpraševanje po energiji do leta 2050 podvojilo. Poznavalci razmer ocenjujejo, da se bodo cene energije v vseh oblikah - nafta, plin, premog, elektrika, vetrne in vodne zmogljivosti ter jedrska energija - znatno povišale.

 

Rekordna rast!

02. februar 2007
Evropski trg električne energije, pridobljene s pomočjo vetra, je v lanskem letu dosegel rekordno vrednost. Skupna zmogljivost proizvodnje se je povečala na nekaj več kot 48 gigavatov moči, trg pa je bil vreden okoli devet milijard evrov. Slednje je kar 23 odstotkov več kot leta 2005, kažejo podatki evropskega združenja za vetrno energijo EWEA.
Po podatkih tega združenja, bi, ob predpostavki povprečnega števila vetrovnih dni, lahko proizvodnja električne energije znašala 100 teravatnih ur, kar bi pomenilo nekaj več kot 3 odstotke porabe elektrike v Evropski uniji. Vetrna energija je že sedmo leto zapored na drugem mestu po rasti novih proizvodnih zmogljivosti, prehiteva jo le proizvodnja električne energije iz bioplinarn.

 

Copyright (c) 2001 - 2007 Damjan Božič Vse informacije
Prva objava: 17. september 2001